Läsarresa Gambia 20 mars

Läsarresa till Gambia 20-27 mars 2018    -   Pris 10.598 kr/person (del i dubbelrum)

Gambia har ett tropiskt klimat med en konstant temperatur runt 30 grader året om och en vattentemperatur på 21-25grader. Förutom breda och långa finkorniga stränder bjuder Gambia på ett fantastiskt djur- och naturliv. Längs med hela Gambiafloden växer tät tropisk regnskog och vid mangroveträsken är djurlivet som mest intensivt. Förutom apor, flodhästar, varaner och en och annan krokodil finns här omkring 550 fågelarter. Småpapegojor, häger, gam, ibis, skrikhavsörn och paradisflugsnappare är bara några av dem.

Senegambia

För dig som föredrar att bo i händelsernas centrum är Senegambia Beach det bästa alternativet, direkt utanför hotellen finns ett bra utbud av restauranger, barer och nöjen i Senegambia-området. Efter en lång dag på stranden är det skönt att dra sig upp mot hotellet för att koppla av med en drink före middagen. Vid den här tiden på dygnet, precis före den fantastiska solnedgången, samlas turister och gambier på stranden för att spela fotboll och strandvolleyboll. Utelivet är lugnt på de flesta hotell, men på de större erbjuds ofta någon form av underhållning. Missa till exempel inte de afrikanska dansuppvisningarna – en färgstark och suggestiv upplevelse, precis som Gambia i övrigt. På Senegambia-
gatan erbjuder många restauranger levande musik. 

Hotel Senegambia Beach

Senegambia Beach erbjuder allt du behöver för en avkopplande semester. Hotellet sträcker sig från populära Senegambia-gatan och ner till havet. Du bor bekvämt i en- och tvåvåningsbyggnader som ligger i en stor grönskande trädgård med gräsmattor där apor strövar fritt. Här finns två poolområden, ett uppe vid huvudbyggnaden och ett nere vid havet där du kan njuta av den fina solnedgången. Hotellet har också flera restauranger och barer, och alldeles utanför ligger Senegambia-området med ett stort utbud av restauranger, barer, små butiker och hantverksmarknad. WiFi i reception/lobby ingår. Det finns 2 olika alternativ på rum, dubbelrum med högre standard eller vanliga dubbelrum. Det ingår även WI-FI på rummet i de med högre standard.

 


Utflykt Stadsrundtur – Banjul med marknad

För att ni ska få en bra start på semestern och lättare kunna orientera er i de olika kvarteren har vi en stadsrundtur i huvudstaden Banjul med omnejd. Vi pekar ut bank och butiker och ger tips på några trevliga restauranger om ni vill gå ut och äta någon kväll. Vi kommer bl.a. att passera den sjudande staden Serrekunda där det verkligen pulserar av liv. Dagens huvudmål är Banjul. Där besöker vi Nationalmuseet, där gammalt och nytt visas upp från den västafrikanska och gambiska skattkammaren. Vi fortsätter sedan till stadens hjärta, Albert Market, som blir det första riktiga mötet med Afrika och alla dess dofter, ljud och färger. Marknaden är den största i Gambia och erbjuder ett stort utbud av varor.

Prutning rekommenderas! Vi styr sedan vidare mot området där Atlanten möter Gambiafloden, och här ska vi äta en god lunch med utsikt över floden. På vägen tillbaka gör vi ett stopp på Arch22, ett monument som presidenten lät bygga efter kuppen 1994. Detta är en halvdagstur där man på ett bra och intressant sätt får bekanta sig med landet, människorna och den annorlunda kulturen. Skandinavisk guide. Halvdagstur inklusive lunch och entré till museét.

 

Utflykt Makasatu – Den heliga skogen

Följ med till Gambias heliga djungel med paddling i mangroveträsken. Djungeln betraktas som besjälad av lokalbefolkningen, då det förekommer märk-liga ljud och skeenden här. Med en liten gambisk pirogbåt glider vi ljudlöst fram genom mangroveträsken och får sam-tidigt ett smakprov på Gambias enastående natur och fågelliv. Med djungeln som ett omslutande tak runt omkring oss vandrar vi fram på stigen. Ofta kan vi se skymten av apor och babianer. Vi ser mäktiga trädarter som tornar upp sig högt ovanför oss. Längre fram på stigen kommer vi fram till Marabouten, "den heliga mannen", han omfamnar din hand och spår din framtid. I utkanten av detta naturreservat har man låtit bygga upp en naturlig och gemytlig bas för arbetarna i reservatet. Här äter vi en välsmakande gambisk lunch innan vi sätter kurs tillbaka till hotellen. Svensktalande guide. Halvdagstur inklusive lunch.

 

Utflykt Roots

En heldagstur i slavarnas fotspår med buss och båttur där vi bland annat besöker ett litet slavhandelsmuseum och byn Juffure som blivit världsberömd genom Alex Haleys "Rötter".

Vi kör med buss in till Banjuls stora industrihamn, där båten ligger. Båten är stor, komfortabel och utrustad med massor av kalla förfriskningar. Vårt första stopp på turen är handelsstationen Albreda, där vi går iland. Här, som på många andra ställen i Gambia, blir vi mottagna av barnen i byn. Vi får höra om byns historia innan vi fortsätter några hundra meter till byn Juffureh. Här besöker vi ett litet slavhandelsmuseum. Byn Juffureh blev världsberömd när Alex Haley skrev boken "Rötter" om Kunta Kinte som blev tillfångatagen av slavjägare. Man kan fortfarande möta hans släktingar i byn, men de kan tyvärr inte berätta något då de bara talar stam-språk. Livet i byn är väldigt primitivt trots den stora utvecklingen som sker i världen runtomkring. Vi går genom Albreda och tillbaka till båten för att äta lunch och sen beger vi oss ut till Kunta Kinthes Island (tidigare James Island). Floden har under årens lopp "tagit" en stor del av ön, därför kan vi inte ta oss ända fram med den stora båten utan får byta till en något mindre. Nästan omedelbart kan vi känna av skräcken som utspelades här då ön användes som slavstation och unga människor slets bort från sina familjer för alltid. Än idag kan man finna pärlor på stranden från kvinnornas halsband som slets sönder av slavjägarna.

Under återfärden till Banjul njuter vi av den stilla färden på Gambiafloden. Skandinaviskguide. Heldagstur inklusive entré till museét och lunch.

Inkluderat i resan:

  • Bussanslutning Sundsvall-Hudiksvall-Söderhamn-Gävle-Arlanda t/r
  • Flyg inklusive mat på flyget t/r (via Gran Canaria)
  • Transfer mellan flygplats och hotell t/r
  • Boende på Hotel Senegambia Beach, 3+ del i dubbelrum
  • Halvpension (frukost och middag ej dryck)
  • Utflykt: Stadsrundtur,Banjul, halvdag inkl lunch
  • Utflykt: Makasatu, halvdag, inkl lunch
  • Utflykt: Roots, heldag, inkl lunch

Pris: 10.598 kr/person (del i dubbelrum)

Tillval:
Dubbelrum högre standard 800kr/person OBS! Begränsat antal.
Enkelrumstillägg 1100kr (begränsat antal) (högre standard 3800kr)
Avbeställningsskydd 335kr/person (säg till innan betalning av anmälningsavgiften)
Reseförsäkring 448kr/person (tillägg till hemförsäkringen)

Vaccinationer:
Malariaprofylax rekommenderas. Ta kontakt med din vaccinationscentral om vad som gäller för just dig, i god tid före avresan. Ving rekommenderar Twinrix från GlaxoSmithKline AB. Du får då ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att ta Twinrix minst 4 veckor innan du reser.

Anmälningsavgift 2.000:-/person och eventuellt avbeställningsskydd betalas inom 10 dagar.
Kontrollera att namnet på ditt pass och på din bekräftelse stämmer överens.

Flygtider Obs! Flygtiderna kan ändras:

20 mars             Arlanda             0745                    1245                    Gran Canaria
                          Gran Canaria     1355                     1630                    Banjul

27 mars             Banjul                1650                    2015                    Gran Canaria
                          Gran Canaria     2125                    0410                    Arlanda (28 mars)

Endast en teknisk mellanlandning på Gran Canaria där flyget tankas och det är byte av kabinpersonal.

Bokning:

Resecity Hudiksvall, tel. 0650-762 30, e-post hudiksvall@resecity.se

Resecity Söderhamn, tel. 0270-102 75, e-post soderhamn@resecity.se

Resecity Ljusdal, tel.0651-140 55, e-post ljusdal@resecity.se